Despre vinovatie


Se spune ca in ochii vinovatului se citeste teama si neliniste. 


Unii dintre noi se dau de gol singuri. Altii au nevoie de un pic de ajutor. Altora, dimpotriva, li se potriveste de minune rolul. Iar cativa, pur si simplu, nu pot sa se abtina la timp.  

Asumarea responsabilitatii e doar o chestiune pur subiectiva. Sentimentul vinovatiei e doar una dintre cele mai puternice arme de manipulare de care ne putem folosi.  


Dar mai stim si de existenta acelei  carti  care ne spune ca suntem cu totii pacatosi. Bineinteles, nu toti cei care apuca sa o citeasca se lasa coplesiti de vina.


Unii dintre noi refuza, cu buna stiinta, sa se simta vinovati indiferent de numarul si de frecventa  greselilor facute. Sunt cei care calca si peste cadavre doar sa-si atinga scopul. Timpul inseamna bani si nu au vreme de pierdut cu scuze lamentabile. Pentru acestia dintai relatia cu valorile morale s-a deteriorat cu mult inainte sa se cuibareasca vinovatia. Adevarul e negat cu vehementa iar in lipsa iertarii, uitarea isi face de cap.

In contrast,  sunt altii care isi asuma mai mult din vina decat ar trebui. Cand bunastarea celorlalti e mai presus de propriile simtaminte, se simt responsabili chiar si de ceea ce nu pot controla. Ajung sa-si ceara scuze pentru cele mai banale esecuri. Remuscarile devin curand distructive, iar viata li se transforma intr-un sir lung de episoade nefericite. “Nu esti tu de vina, ci eu sunt!” Cat de credibile sunt aceste cuvinte spuse constant? 

Mai sunt si aceia care isi impaca constiinta cu mici acte de bunatate. Se caiesc doar pe jumatate, caci in strafundul sufletului, nu au incetat sa creada ca pacatul lor a avut o justificare. Regretele se nasc, de regula, din  neputinta atingerii scopului. Totusi, o geanta plina cu binefaceri nu iti rezerva locul in rai. Cata vreme exista remuscare, exista si vina.

In sfarsit, sunt si aceia care se caiesc sincer si  care promit sa se descurce mai bine data viitoare. Acestia din urma se roaga pentru iertare. Adeseori, rugaciunile lor  sunt ascultate. La finalul zilei, doar ochii acestora sunt linistiti.


Posted by Suflet blond 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu