M-a facut mama ROMAN (CA)


M-a facut mama ROMANCA!...Saraca, ea nu e vinovata cu nimic si a facut ce a putut si cum a putut mai bine cu materialul pe care l-a avut, dar contextul cultural, lingvistic si comportamental i-a fost total potrivnic :)


Si cum sa nu ti se umezeasca ochisorii de emotie si mandrie cand te gandesti la natia ta si la ale ei trasaturi inconfundabile cu alte natii civilizate din “lumea buna”?!



Iata ce mi se pare mie unic si minunat la ROMAN:




·         Are o voce minunata, mai sonora si stridenta decat un claxon in miez de noapte, cu un vocabular elevat si atent selectionat, cu cele mai delicate invective si injuraturi – ca doar de asta i-a dat Dumnezeu gura!!! Sa abuzeze de ea pana la exasperarea destinatarilor! Foarte fain de tine ca receptor e ca, desi poate nu cunosti limba romana asa de bine sau poate anatomia, in mod sigur te prinzi de mesaj si executi silit dupa mimica expresiva datul intr-o parte.

·         Detine o memorie fantastica – retine cu usurinta versuri intregi “de corazon” care surprind cel mai bine chintesenta unui urgisit al sortii, dar care sta tare bine la capitolul “gagicareala” si “lovele”; pentru ca in timp ce, pentru altii Beatles a constituit muzica lor populara, romanul s-a atasat iremediabil de “manea”.

·         Nu sta prea bine la capitolul orientare in spatiu, dar este clar izvorul de inspiratie pentru Fratii Grimm, in al lor basm nemuritor “Hansel si Gretel” si daca contesta cineva acest lucru, sa aduca argumente serioase pentru sustinerea propriei pareri, pentru ca daca Grimms nu s-au inspirat de dara de coji de seminte lasata de orice roman care tine la intoarcerea pe aceeasi cararuie la casuta lui, atunci eu nu mai stiu ce sa zic...

·         Este cel mai precaut dintre toate rasele! Si asta nu pentru ca se asigura mereu stanga-dreapta cand traverseaza sau pentru ca citeste ambalajul produselor la promotie pentru a-i verifica data de expirare sau continutul “bio” (pentru ca atatea litere ale alfabetului indicand vitamine-AB,C,D....-il jignesc prin trimiterea la abecedar, dar e fan nedeclarat al literei E insotit de grupari cat mai complexe de cifre). ROMANUL este precaut pentru ca nu foloseste nimic fara a fi testat in prealabil de mii de alte persoane si in ore de varf – vezi tramvaiele donate de Germania sau puzderia de magazine SH (haine si incaltaminte) ce ne transforma intr-o natie trendy si pusa la punct cu tendintele modistice ale popoarelor occidentale de acum cel putin 5 ani.

·         Este foarte competitiv, dar nu se baga intr-o competite daca nu-i este pasuita trisarea, care sa-i aduca implicit inca o diploma in palmares. Dar tot la acest capitol – topuri - , romanul are o mentalitate de artist, prea putin inteleasa de altii, dar care ii este apreciata in unanimitate, pentru ca este vorba pana la urma tot de a castiga un loc fruntas, chiar daca este vorba de topuri de genul : Tara cu rata cea mai mare a infractionalitatii”, “Tara cu cei mai multi analfabeti”, “Tara cu rata somajului cea mai mare”,”Tara cu cei mai multi oameni tristi”, etc

·         Este un cinefil inascut si sustine cu constanta productiile cu acelasi fond latin lingvistic; si cand te gandesti ca telenovelele au si un numar rezonabil de episoade – undeva pe la 100-200-si actiune in slow-motion cu repetitii a propozitiilor si faptelor  (ca pentru retardati),mai ca-ti vine sa feliciti romanul ca nu s-a orientat spre o cultura de tip soap-opera, pentru ca oricum invatarea limbii engleze (prin aceasta metoda pasiv – puturoasa si delasatoare) nu ar fi nicicand apreciata, fiind foarte putin probabil ca ROMANUL sa ajunga sa culeaga capsuni sau alte culturi mediteraneene prin tari anglofone.

·         Este un cumparator activ ce agoniseste orice, atata timp cat este ieftin si...prost, dar de durata, evident, pentru a rezista in colectie si nu suporta sa-si vada camara goala=semn clar de sechele din trecutul unui popor infometat si crescut numai cu compoturi si salamuri de soia si pofte de alte delicii culinare. Pont pentru investitorii straini: un hypermarket nicicand nu va da faliment in Romania!!! ;)

 

Si acum, daca cineva nu se regaseste in aceste trasaturi generale ale ROMANULUI, poate sa fie ingrijorat; nu apartine clar, acestei tari marinimoase care i-a dat cu bunavointa salariul minim pe economie si nesiguranta zilei de maine, asa ca ar face mai bine sa-si faca traisticioara si sa emigreze spre tinuturi mai putin generoase si mai potrivite naturii sale si care nu stramba nasul la tot felul de mofturi si ifose de om civilizat!!!!
 
 
Posted by L

1 comentarii:

Anonim spunea...

ti-as recunoaste stilul dintr-un milion! :) bravo! f tare!!!!

Trimiteți un comentariu