Sfaturi de la un om mai intelept ca mine


In 1997 Mary Schmich, editorialist la Chicago Tribune, publica un articol intitulat ''Sfaturile, ca si tineretea, cel mai probabil, doar irosite pe tineri''. Mai tarziu, prin 1999 Baz Luhrmann a compus, plecand de la eseul jurnalistei americane un single: ''Everybody's Free (To Wear Sunscreen)'' - pe care, e destul de probabil sa il stiti mai ales daca ati urmarit The Big Kahuna - un film care chiar merita vazut si in care apar Kevin Spacey, Danny DeVito si Peter Facinelli.


Te pune pe ganduri un astfel de eseu. Desi e adevarat, sfaturile sunt, in genere, o pierdere de timp pentru cine nu vrea sa le asculte, cat si pentru cei ce insista sa le dea.
 
Cu toate astea privind la ce iti lipseste si la ce pare a lipsi in jurul tau, ajuta sa pui pe hartie un ghid despre cum ai vrea sa functionezi in propriul viitor.
 
Cu voia voastra, am preluat ideea lui Mary si chiar daca cele ce urmeaza sunt create pentru mine, ca un mic indrumator despre cum trebuie sa fiu, vi le ofer si voua. Cine stie poate le veti gasi intru folos.


 
- Largeste cercul. Marile minti au tendinta de a se refugia in sine, dar facand asta exista riscul de de a-si crea o proprie lume de certitudini personale, nepretabila la lumea plina de incertitudini si adevaruri inegale din realitatea sociala.
 
- Nu te multumi cu mai putin decat poti tu oferi, datorezi si tie si celorlalti mult mai mult decat putinul micilor victorii meschine.
 
- Nu te subestima, priveste in jur si o sa vezi ca esti mult mai bun decat crezi, esti mult mai bun decat cred si ceilalti. Nu fi mic doar pentru ca ti se spune ca esti mic. Fii destul de arogant incat sa vrei sa reusesti de fiecare data si destul de intelept incat sa stii ca aroganta nu se manifesta violent, nesuferit sau grotesc.
 
- Cauta, fii curios, nu te multumi cu ce stii, cu ce ti se spune, cu ce crezi ca stii. Raspunsurile sunt la indemana daca le-ai cauta, le-ai gasi.
 
- Asculta, priveste, invata sa vezi si sa auzi dincolo de imagini si sunete la prima vedere. Viata e interesanta pentru ca e subtila.
 
- Nu te speria de obstacole. Tragediile adevarate sunt altele decat cele cu care te intalnesti tu in viata de zi cu zi. Ti se pare ca ceva e foarte prost sau foarte gresit? Cauta solutii, cineva sigur a mai trecut prin asta si a scapat. Isteriile nu fac bine nimanui.
 
- Alege sa intelegi, alege sa cauti sa intelegi de ce unii oameni functioneaza intr-un anumit fel sau de ce un lucru se petrece intr-un anumit mod.
 
- Iubeste, chiar daca iubirea ta are vocatie de strada cu sens unic, nu pierzi nimic. Intelege ca sa suferi nu e o pierdere, ci un alt fel de castig.
 
- Munceste, oricat ai vrea viata nu este 6 din 49, nimic nu se intampla fara ca tu sa participi. Viata nu e o chestie de noroc, e doar o poveste despre munca.
 
- Nu irosi, nu-ti irosi timpul desi uneori e tentant. Nu-ti irosi resursele si nu da cu piciorul sanselor.
 
- Paseste, trecutul e mereu mai bun, dar daca ramai blocat in el e un cosmar. Paseste chiar daca e greu, chiar daca iti vine sa nu, chiar daca e atat de usor si comod sa nu.
 
- Imbatraneste frumos, nu lasa ce nu a fost sa fie sau ceea ce nu este, sa te umbreasca intr-atat incat parerile de rau sa te bantuie zilnic. Intelege cine ai fost si invata cine esti, crezi in cine vei fi si nu lasa micile ratari iminente sa-ti strice zambetul sau sa-ti infranga spiritul.
 
Aveti mai jos linkurile catre articolul din Chicago tribune si catre una din multiplele variante ale melodiei ''Everybody's Free''.
Lectura, auditie si vizionare placuta.
 
 
Posted by Break (broke,broken)

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos exprimat mesajul. As avea un singur amendament de facut: nu "trebuie" sa fii intr-un fel anume, e de ajuns sa iti doresti ceva si sa faci tot ce iti sta in putere de a atinge acel lucru sau situatie. Ceea ce suntem, sau vom fi, e o simpla alegere. Sfaturile sunt foarte frumoase, poate se merita sa le dezvolti. Felicitari!

Trimiteți un comentariu