Sa-ti multumesc ca fumezi?


Se recunoaste adesea dupa imaginea plamanilor strangulati. Nu tocmai amatori de senzatii tari. E daunator. Si inghitim pastila pentru ca nu avem pantalonii potriviti. Dar continuam...fara urma de regret sau tentativa de intrebare. Si totusi cand ne gadila un multumesc pe la ureche, ne miram. Obisnuiti sa fim mustrati de fiecare data. Dar oare ne simtim mai bine?

Cine ar fi crezut ca ti s-ar  multumi vreodata ca fumezi? Ei, desigur ca marii producatori iti sunti recunoscatori ca le aloci o suma frumusica in conturi cu fiecare pufaiala. Pe “Thank You For Smoking” l-am agatat datorita regizorului Jason Reitman, care si-a pus amprenta asupra peliculelor Up in the Air, Juno, dar o influenta destul de mare a avut-o si una din profesoarele mele de relatii publice. Pentru ca se pliaza excelent pe tot ce inseamna strategie de marketing, persuasiune si manipulare. Pe langa acestea, filmul a primit la vremea lui doua nominalizari la Globurile de Aur si multe alte recunoasteri oficiale.

Unii numesc “Thank You For Smoking” o satira adusa consumerismului american, dar eticheta cea mai potrivita e cea de pledoarie pentru fumat. E un film puternic, construit minutios pe tehnica argumentarii.

Nick Naylor interpretat excelent de Aaron Eckhart este omul dispretuit de toata lumea. Este unul din acele personaje negative care starnesc simpatia publicului. Asa cum Michael Jordan joaca baschet, Charles Manson omoara oamenii, Nick Naylon vorbeste. Vorbeste in favoarea tutunului. Isi castiga existenta reprezentand o organizatie care omoara zilnic 1200 de oameni.

Purtator de cuvant, seducator si ambitios, Nick Naylor isi pune sarmul in serviciul societatii "Big Tobacco" pentru a contracara politica de prevenire a consumului de tutun. In conferinte de presa si talk-show-uri se dovedeste a fi persuasiunea in persoana. Jongleaza cu toate tehnicile de manipulare mai bine decat ar putea-o face altcineva. Interesant e ca gaseste mereu argumentele potrivite care sustin ca orice rau este de fapt bun.
Va recomand cu caldura Thank you for smoking

 
Posted by Suflet blond

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu